30. elokuuta 2013

Iso omena - eiku isosti omenaa

Omput ovat kyspiä, oujee! Jokavuotiseen (lähes) tapaan omenahillotehdas käynnisti koneensa ja tulokset olivat mainiot. Tänä vuonna valmistin hilloa kolmella tapaa. Kaikkien hillojen perusohje on sama, mutta mausteet erit. Perusohjeen sekä vinkit hillojen makumaailmaan löysin Dansukkerin sivuilta. Mauiksi valitsin vaniljan, kaardemumman sekä kanelin.

 

Ensin noudatin tunnollisesti ohjetta, jossa omenat neuvotaan kuorimaan. Tuskailin projektini kanssa ensin yksin, mieheni ollessa töissä ja lasten vuorotellen kiinnittäessäni huomiotani. Omput olivat todella pieniä, joten homma edistyi, miten sen nyt nätisti ilmaisis, noh hitaasti. Kun mieheni tuli kotiin katsoi hän työtäni ja sarkasmia äänessään tokaisi "Ai, sä viitsit kuoria ne...". No daa, niin ohjeessa suositellaan. Jatkoimme projektia yhdessä, jonka jälkeen siis emme enää kuorineet omppuja (!) ja hommahan alkoi edetä vauhdilla.

Tuloksena meillä on siis kahden väristä hilloa. Toisessa (vaniljalla maustettu) on vain hieman kuoria ja toisessa (kaardemummalla maustettu) niitä ei ole poistettu lainkaan. Toisaalta siis kätevää, hillot erottaa ilman merkintöjä. Soseutin hillot sauvasekoittimella. Kuoret eivät jättäneet hilloon sattumia, mitä ensin pelkäsin, vaan hilloista tuli sopivan sileää.


Oma suosikkini kolmesta on tietysti kaardemummalla maustettu hillo. Kerrottakoon tässä kohden, että kaardemumma on mauste, mikä mielestäni sopii lähes kaikkiin leivonnaisiin ja käytän sitä erittäin mielelläni ja usein makeisiin juttuihin.


Seuraavan päivän extempore vieraille päätin leipoa perinteistä omppupiirakkaa pienellä tvistillä. Pohja on perinteinen murotaikina: 

100g voita, 3/4 dl sokeria vaahdotetaan, joukkoon lisätään 1 kananmuna hyvin sekoittaen. Keskenään sekoitetaan 2,5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta ja tämä jauhoseos sekoitetaan muun taikinan joukkoon. Taikina painellaan voidellun vuoan pohjalle. 

Omenat kuoritaan (!), siemenkodat poistetaan ja ne lohkotaan. Omenalohkot asetellaan piirakan pohjalle nätisti. Lohkojen pinnalle ripottelin tällä kertaa kanelia (n. 1 tl), sokeria (n. 1/2 dl) ja yllätys tvistinä kaardemummaa (n. 1,5 tl).

Tein lisäksi pinnalle muruseoksen: 50 g voita, 1/2 dl sokeria ja 1 dl jauhoja sekaisin muruksi ja ripotellen omenalohkojen päälle. Piirakka uuniin 200 asteeseen ja makeanhimonhillintää 25-30 minuuttia.


Tarjoilin piirakan perinteisesti vaniljakastikkeen kera. Tulos vei kielemme mennessään!


PS. Tämän jälkeen toinen erä omppuja rantautui kotiimme. Tein koko satsin hilloksi (kuorineen). Mauksi valitsin omenen parhaan ystävän, kanelin.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi3/9/13 20:37

    Kiitos piirakkaohjeesta, pakkohan sitä oli kokeilla ja hyvää tuli, Namskis!!

    L

    VastaaPoista