10. syyskuuta 2013

Tassu ja töppönen kurkistaa...

Kun esikoinen on poika ja kuopus on tyttö, tulee eteen väistämättä se tilanne etteivät kaikki veljen vanhat vaatteet kelpaa uudelleen käyttöön. Toistaiseksi tämä on vain äidin ongelma, mutta saattaa tulevaisuudessa nousta esiin puheenaiheena myös prinsessamme suusta. 

Mutta onhan se niin, ettei tytölle voi laittaa jalkaan vihreitä villasukkia vaan tilalle on kudottava ihanat vaaleanpunasävyiset? 

Jotta säästyn väärinymmärrykseltä korostan heti, että edellä mainitsemani syy on täysin tuulesta temmattu tekosyy uusien sukkien kutomiseen. Nämä sukat on siis kudottu vain tekemisen riemusta!

Valitsin sukkalangaksi tällä kertaa Nallen Taika-langan, vaalenapuna-ruskea -sävyisenä. Kudoin nro 3 sukkapuikoilla villikset oman pääni ohjeen mukaan. Itse tykkään tuosta rypytyksestä sukan varressa, sillä se tuo sukkaan mukavasti mittaa ollen kuitenkin hyvin joustava. Edellisten sukkien valmistumisesta on tovi, joten kantapään kohdalla jouduin miettimään ja lopulta myös ohjeesta lunttaamaan (Nalle-langan vyötteen kääntöpuolella on villasukan ohje!). Jos joku haluaa vastaavanlaiset sukat kutoa, niin viitteellinen ohje löytyy kuvan alta. 


Ohje sukkien kutomiseen:
- Neulotaan kokoajan suljettuna neuleena.
- Itse kudoin sukat 40 silmukalla (10 s / puikko), sukat tulivat 8 kk tytölle.

Ensin luodaan silmukat ja kudotaan 5 krs joustinneuletta (1 oikein, 1 nurin).
Seuraavaksi kudotaan varteen 5 krs aina oikein -neuletta, jonka jälkeen 5 krs aina nurin -neuletta. Näin jatketaan kunnes varsi on sopivan mittainen. Itse toistin neuleet 5 kertaa.
Sitten kudoitaan 8 krs aina oikein -neuletta, sitten 5 krs joustinneuletta ja taasen 3 krs aina oikeaa.
Sitten tehdään kantapää. Sen opastamista en osaa selväsanaisesti kirjoittaa, mutta etenin vahvistetun kantapääohjeen mukaan. Tästä löytyy ohje kantapään tekemiseen kolmella eri tavalla.
Lopuksi jalkateräosuutta kudotaan aina oikein, kunnes sukka on jalkaan sopivan mittainen.
Lopuksi tehdään kärkikavennukset. Itse tein kavennukset joka kerroksella niin, että ensimmäisen ja kolmannen puikon kaksi viimeistä silmukkaa kudotaan yhteen ja toisen ja neljännen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa kudotaan yhteen.
Sukka viimeistellään päättelemällä langanpäät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti